Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

 

De deelnemende huisartsen en POH’ers leerden hoe zij de systematische selectie-triage voor regionale wonen-, welzijn- en zorgarrangementen kunnen hanteren. En hoe zij hierbij heldere afspraken kunnen maken over de verdeling van de taken en verantwoordelijkheden. De module Interdisciplinair Opleidingsmodel Ouderenzorg duurt vier dagdelen en is uitgeprobeerd in een pilot met tien huisartsenpraktijken, tien huisartsen en twaalf POH’ers.

Daarnaast heeft de werkgroep de bestaande competentieprofielen voor de huisarts en de POH herzien. De bestaande profielen zijn ontwikkeld door respectievelijk het Noordelijk Overleg Samenwerking Eerste Lijn (NOSEL) en de V&VN. Tijdens het project zijn deze competentieprofielen meer toegespitst op de ouderenzorg.

 

 

Resultaat


De gezamenlijke scholing heeft voor de huisartsen en de POH’ers een duidelijke meerwaarde. Dat is een van de belangrijkste resultaten van het project. Duidelijk is geworden dat een gezamenlijke scholing goed uitvoerbaar is en geen problemen oplevert ten aanzien van het behalen van de leerdoelen. Wel bleek uit de evaluatie dat vakinhoudelijke en generieke thema’s ingebed moeten worden in de scholing.

 

 

Vervolg


Aan de hand van de interne evaluatie van de eerste module, de ontwikkelde competentieprofielen Huisarts en POH Ouderenzorg en de vier kernwaarden die zijn geformuleerd door de samenwerkende ouderenorganisaties (CSO), de NFU, en ZonMW wordt de module aangepast en ingebed in een breder scholingsprogramma Ouderenzorg. Daarin worden dan ook vakinhoudelijke en generieke thema’s behandeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van scholingsactiviteiten die het Wenckebach Instituut al aanbiedt. Het programma wordt door het Wenckebach Instituut aangeboden in Noord-Nederland. Er worden activiteiten ondernomen voor de verdere verspreiding van de module via de samenwerkingspartners van het Wenckebach Instituut die medische en verpleegkundige vervolgopleidingen aanbieden in Nederland.

 

 

huisartsjpg

 

 

 

 

 

 

 

De projectgroep bestond uit medewerkers van het Wenckebach Instituut, de thuiszorgorganisaties, ouderenbonden, ziektekostenverzekeraars en het Universitair Centrum Ouderengeneeskunde (UCO) van het UMCG. Het project is eind 2012 afgerond.

Projectleider: Mw. drs. A.V.M. van Etten

Contactpersoon: De heer mr. R. Hilberts
e-mail r.hilberts@umcg.nl