Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

1 oktober 2009 Tweede regiobijeenkomst

Op de tweede regiobijeenkomst 1 oktober jl. in het UMCG waren meer dan 70 participanten van het netwerk aanwezig. Het thema was deze keer wonen, welzijn en zorg voor ouderen vanuit het perspectief van de gemeenten. 


Dit thema is allereerst verkend in een invitational conference op 15 juni jl. waar naast de betrokkenen vanuit het NPO UMCG, de gemeente Groningen en het projectbureau Welzijn, Wonen en Zorg (WWZ) aanwezig waren. Doel was te verkennen wat het NPO en gemeenten voor elkaar kunnen betekenen.


Integrale planontwikkeling op wijkniveau

Oebele Herder, manager WMO-aangelegenheden belichtte de wijze waarop in de gemeente Leeuwarden invulling wordt gegeven aan de integrale aanpak van Wonen, Zorg en Welzijn. Herder liet geslaagde voorbeelden zien van woonservicezones die dankzij de samenwerking van een groot aantal partijen tot stand zijn gekomen. Leeuwarden streeft naar een integrale planontwikkeling wonen, welzijn en zorg op wijkniveau, investeert in de sociale infrastructuur, richt zich op deconcentratie van intramurale zorg en ontwikkelt kleinschalige woon-zorgvoorzieningen op wijkniveau. 

Achtergrond project Welzijn, Wonen en Zorg (WWZ)

Door de wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hebben de gemeenten sinds 1 januari 2007 een regiefunctie gekregen op de terreinen wonen, welzijn en zorg op lokaal niveau. In de Wet Publieke Gezondheid ( 2008) worden taken beschreven voor gemeenten op het terrein van de ouderengezondheidszorg. Het gemeentelijk ouderenbeleid sluit nauw aan op de Wmo, waarin participatie van mensen in de maatschappij en de ondersteuning die daartoe nodig is centraal staat.

Kern van het ouderenbeleid is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in hun vertrouwde omgeving en dat zij de regie blijven voeren over hun eigen leven.

Vanaf 2005 werken alle Groninger gemeenten projectmatig samen aan de nieuwe gemeentelijke taken en verantwoordelijkheden rondom wonen, welzijn en zorg. Uitgangspunt is dat het beleidsprimaat voor wonen, welzijn en zorg en maatschappelijke ondersteuning bij de individuele gemeente ligt. Centraal staat lokaal maatwerk voor elke gemeente en profijt van alle producten die voor alle deelnemers worden ontwikkeld.

Jannie Visscher


De groningse wethouder Jannie Visscher is voorzitter van het bestuurlijk Netwerk Ouderenzorg Regio Noord: "Wij zijn als gemeente verantwoordelijk voor een aantal voorzieningen voor mensen met een beperking. De medewerkers van het Wmo-loket maken regelmatig mee dat burgers met een zorgvraag komen op het gebied van welzijn of welbevinden". Uit een recent GGD-onderzoek blijkt dat eenzaamheid onder ouderen in Noord-Nederland een groot probleem is. Visscher: "Als mensen door eenzaamheid niet meer kunnen deelnemen aan de samenleving en ziek thuis zitten, dan moeten we niet alleen de ziektes maar juist de eenzaamheid aanpakken. Dat is de kern van ouderenbeleid". De meerwaarde van het NPO ligt volgens Visscher in de behoefte aan betere samenwerking met de eerstelijns gezondheidszorg en de lokale overheid. "Om mensen echt goed te kunnen helpen, moeten we meer met elkaar samenwerken. Daar is het Netwerk Ouderenzorg Regio Noord een goed platform voor".