Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Ommelander Ziekenhuisgroep

Niet iedereen heeft zin in een enquete

“In de ouderenzorg wordt erg veel naar medische factoren gekeken,” zegt staffunctionaris Dirk Messemaker van de Ommelander Ziekenhuisgroep (OZG). “Meer aandacht voor psychosociale factoren zou goed zijn. Daarom doen wij mee met het transitieproject.” Door honderd oudere patiënten te bevragen – vijftig in Winschoten en vijftig in Delfzijl – hoopt Messemaker de aandacht meer op het welzijn van de patiënt te kunnen richten. Ook grijpt de OZG het transitieproject aan om in kaart te brengen of patiënten tevreden zijn over de samenwerking tussen de diverse medische specialismen. Messemaker is enthousiast over het transitieproject, maar merkt dat het soms moeilijk is patiënten tot deelname te verleiden. Ouderen die in het ziekenhuis liggen, hebben niet altijd de fut een enquête in te vullen. Dat de verschillende vragenlijsten elkaars deels overlappen, helpt daarbij niet, vindt Messemaker. “Onze patiënten vinden dit soms verwarrend.”

 

Werkplaats: Ommelander Ziekenhuisgroep. Contactpersoon: dhr. drs. D. Messemaker, staffunctionaris, d.messemaker@ozg.eu,
0596 – 644 173.

 

 

foto onder: Dirk Messemaker, OZG

Gemeente Groningen (GGD)

Een oerwoud aan regelgeving

Namens de gemeente Groningen geeft het Zorgloket advies op het gebied van zorg, wonen en welzijn. Ook beoordeelt het aanvragen voor Wmo-voorzieningen, zoals vervoer, woningaanpassingen en hulp bij het huishouden. Ali Flikkema van het Zorgloket: “Cliënten moeten soms door een oerwoud aan regelgeving. Zelfs voor ons zijn alle regelingen niet altijd te overzien. Daar moet wat aan gebeuren.” Het NPO kan hieraan een bijdrage leveren, meent Flikkema. Het belang van het transitieproject is volgens haar dat er niet alleen naar medische aspecten wordt gekeken, maar ook naar welbevinden en kwetsbaarheid. Flikkema: “Als gemeente brengen wij de zorgbehoefte van onze ouderen natuurlijk ook in kaart. Maar deze brede benadering is nieuw. Het project gaat ons vast en zeker aanknopingspunten opleveren om de zorg voor onze ouderen te verbeteren.”
 
Werkplaats: Gemeente Groningen (GGD). Contactpersoon: mw. A. Flikkema MBA, divisiemanager persoonsgerichte zorg en welzijn, a.flikkema@hvd.groningen.nl, 050 – 367 42 22.