Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Het implementeren van de "Verzoamelstee": het gebruik van ICT-voorzieningen voor het verhogen van welzijn, kwaliteit van leven en zelfredzaamheid van ouderen 

Op 4 februari 2011 is het officiële startsein voor het project Verzoamelstee gegeven in het dorpshuis van Thesinge.
 

Wat is een "Verzoamelstee"?

Een Verzoamelstee is een centrale plek in een kleine kern waar winkels en dienstverlening zijn weggetrokken. Bewoners krijgen deze voorzieningen weer terug met behulp van digitale middelen. In dorpshuizen, ‘de Verzoamelstees’ , worden beeldtelefoons geplaatst met touchscreen en internetaansluiting. Dorpsbewoners - en dan met name oudere dorpbewoners - kunnen hiervan gebruik maken om contact op te nemen met winkeliers, de gemeente, zorginstellingen of andere dienstverleners. Ze hoeven dan voor hun boodschappen of dienstverlening niet naar een nabijgelegen centrumdorp en hebben de keuze om langer in hun dorp te blijven wonen; afstanden tellen niet meer. Door hun bezoek aan het dorpshuis ontmoeten ouderen ook andere dorpsgenoten. Leefbaarheid en sociale cohesie in het dorp nemen toe. Het dorpshuis wordt het kloppend hart!

Het aantal ouderen groeit naar 4,2 miljoen in 2036. Het aantal voorzieningen, met name op het platteland, neemt af. In deze tijd waarin de leefbaarheid van kleine kernen onder druk staat neemt het aantal toe. Nu er sprake is van krimp en men zorg op afstand wil stimuleren past deze verbinding uitstekend met het project De Verzoamelstee.
 

Uitgaan van de kracht van dorpsbewoners!
Dit is geen project dat over bewoners wordt uitgestort, maar samen met dorpsbewoners wordt uitgevoerd. Dit betekent: goed luisteren naar wat er in een dorp echt nodig is. Ieder dorp kan andere wensen hebben als het gaat om dienstverlening. Alleen dan kan de dorpsstructuur worden versterkt. Om achter de wensen en behoeften van de dorpsbewoners te komen wordt in juni begonnen met het afnemen van een vragenlijst per dorp. In deze vragenlijst worden verschillende vragen gesteld over het persoonlijk welzijn, de gezondheid maar ook over het leven in het dorp, bekendheid met ICT enz. Ook enkele uitgebreidere interviews maken deel uit van het onderzoek. In juli 2011 zijn de onderzoeksresultaten bekend.  


Het uiteindelijke doel?
Mensen zijn minder eenzaam, kunnen langer zelfstandig wonen, hebben meer kwaliteit van leven en zorg op afstand wordt mogelijk en betaalbaar. Schotten vallen weg, zorg en welzijn zijn vraaggestuurd, met andere woorden: de bewoner bepaalt. Als het welzijn van mensen goed is neemt de kwaliteit van leven toe en wordt er minder gebruik van zorg gemaakt.

Foto : Lusette Brouwer, projectleider