Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a


Typering gebied Noord- en Oost-Groningen
 

Groningen heeft als een van de eerste Nederlandse provincies te maken met een combinatie van ontgroening, vergrijzing en bevolkingskrimp. Noord en Oost Groningen onderscheidt zich met een cumulatie van ongunstige parameters. Dit zijn onder meer:
  • een relatief geïsoleerde regio
  • een bevolking met een lage sociaal economische status (laag opleidingsniveau en laat inkomensniveau) en hoge werkloosheid
  • een krimpende bevolking
  • een verouderde bevolking (het percentage ouderen is hoger dan gemiddeld in Nederland)
  • een afnemend arbeidspotentieel
  • een bevolking met een ongezond gedrag. De leefstijl van de mensen in deze regio is ongezonder dan in de rest van Nederland. Mensen bewegen minder en het voedingspatroon is ongunstiger dan in de rest van Nederland. Daarbij komt dat er een relatief beperkte motivatie en vaardigheden zijn om een gezonde leefstijl te realiseren
  • een toenemend aantal mensen met een chronische aandoening die zoch op steeds jongere leeftijd openbaart
  • hoge zorgconsumptie en daarmee gepaard gaande hoge zorgkosten


De provincie en de Groningse gemeenten plaatsten het thema enkele jaren geleden al hoog op de agenda. Het accomoderen van de vergrijzing en ontgroening werd onderwerp van het provinciaal beleid.

Integraal Ouderenproject Noord- en Oost-Groningen 

Het Integraal Ouderenproject Noord- en Oost-Groningen is een initiatief van Menzis, Espria en het UMCG. 
Het Integraal Ouderenproject Noord- en Oost-Groningen werkt de komende vijf jaar aan een proactieve, samenhangende zorg voor (kwetsbare) ouderen. De mogelijkheden en wensen van de individuele oudere zijn hierbij het uitgangspunt. Het project maakt gebruik van de ervaringen die worden opgedaan binnen het Nationaal Programma Ouderenzorg en in het bijzonder de projecten die worden ontwikkeld binnen het Netwerk Ouderenzorg van de Regio Noord. 

Het integraal ouderenproject sluit aan op het transitie-experiment dat wordt uitgevoerd binnen 25 organisaties van het netwerk Ouderenzorg regio Noord. In dit transitie-experiment worden ouderen bevraagd naar hun behoeften. Wij hebben een triage-instrument ontwikkeld dat zorgverleners kunnen gebruiken bij het vroegtijdig opsporen van problemen bij ouderen . Dit triage-instrument beoordeelt de situatie van ouderen op drie aspecten: kwetsbaarheid, complexiteit van de zorgvraag en welbevinden. Vervolgens wordt op basis hiervan een integraal zorg- en dienstverleningsaanbod voor ouderen gerealiseerd. 


Foto: Antoinette van Etten, projectleider

Fotograaf: Peter J. Reese



In het transitie-experiment kijken we naar de patiënten, cliënten of ouderen van individuele instellingen (denk aan een huisartsenpraktijk, een welzijnsorganisatie, een ziekenhuis). In het integraal ouderenproject nemen we een geografisch gebied als uitgangspunt. Het integraal ouderenproject wordt uitgevoerd binnen vier geografische gebieden, de zogeheten proefgebieden. Dit is een dorp binnen een gemeente of een wijk in een stad. Een proefgebied heeft ongeveer 5000 inwoners.

In deze proefgebieden wordt, op basis van de behoeften van ouderen, een integraal zorg- en dienstverleningsaanbod voor ouderen gerealiseerd, dat toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief hoogwaardig is. Alle organisaties in de keten van wonen, welzijn en zorg werken daarbij samen.