Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Lijn 2  Samen werken aan integrale zorg
 

Het Nationaal Programma Ouderenzorg is inmiddels toe aan zijn vijfde ronde.

Nieuwe vormen van zorg voor, en ondersteuning van kwetsbare ouderen, en de organisatie daarvan, zijn geïntroduceerd en worden geëvalueerd mede op geleide van de visie van ouderen. Wat tot op heden wel impliciet in het NPO-programma aanwezig is, maar veel duidelijker geëxpliciteerd en uitgewerkt moet worden is een coherent beeld over de inhoud van de te leveren zorg en ondersteuning en de daarmee noodzakelijk verbonden inkoop-, kwaliteit-, en innovatiecyclus.

Zowel de NFU als de CSO (Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties) c.s. hebben eerder een voorstel voor beleidsvoorbereidende activiteiten ingediend bij de Commissie Nationaal Programma Ouderenzorg. NFU en CSO c.s. hebben kennis genomen van elkaars voorstellen en geconstateerd dat ze goed op elkaar aansluiten. De programmacommissie heeft hen gevraagd hun krachten en voorstellen te bundelen.

Ten behoeve daarvan hebben NFU en CSO c.s. gezamenlijk een voorstel ingediend voor de verdere ontwikkeling. Inmiddels zijn de NPO- programmacommissie, NFU commissie ouderenzorg (NFU) en de combinatie CSO Zorgbelang (CSO c.s.) het eens over de contouren van de inhoud van ronde 5. Dit zal gaan over beleidsvoorbereidende activiteiten om het volgende tot stand te kunnen brengen:

  • Een samenhangend en doelmatig pakket van zorg en ondersteuning aan kwetsbare ouderen dat meerwaarde realiseert op relevante eindpunten voor kwetsbare ouderen;
  • Een borging van de inbreng van ouderen in een continue inkoop-, kwaliteit-, en innovatie cyclus.

Aanpak 
Wat essentieel is voor het formuleren van een leidraad is dat een gemeenschappelijke, basale visie op wat goede zorg voor de kwetsbare oudere is, aanwezig is. Deze zal allereerst geformuleerd moeten worden door de ouderen met ondersteuning van de professionals. Dit traject legitimeert bij uitstek de samenwerking tussen NFU en CSO c.s.

Vanuit de brede maatschappelijke visie zal vervolgens tot concrete invulling worden overgegaan in de vorm van een leidraad. CSO c.s. en de NFU stellen dat een dergelijke leidraad, en het beoogde coherente beeld dat daarin wordt geschetst, nooit een eindversie zal kunnen zijn.
De leidraad moet immers steeds aansluiten bij de laatste stand van zaken omdat het anders op den duur een remmend instrument wordt in plaats van een kwaliteitsbevorderend instrument. Daarom hoort direct een kwaliteitscyclus aan de leidraad verbonden te worden: gebruiken, evalueren, nieuwe kennis en visies verzamelen en vervolgens bijstellen. De inbreng ook van de ouderen is in die cyclus onontbeerlijk. Zonder deze borging zal de leidraad nooit succesvol worden geïmplementeerd.
 
Het programma met een duur van een jaar zal vanuit Groningen namens de NFU gecoördineerd worden en is in twee fasen onderverdeeld. In een eerste traject van drie maanden zal de concrete inhoud en vorm van het tweede deel van het traject verder worden uitgewerkt en aan de programmacommissie worden voorgelegd.


                                               Fotograaf: Ed Regeer