Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Resultaten eerste meting

In totaal hebben 2019 ouderen de vragenlijsten van de eerste ronde ingevuld. De gemiddelde leeftijd is 80 jaar; ruim 60% zijn vrouwen. De meeste mensen die mee hebben gedaan wonen zelfstandig (ongeveer 65%), een kwart woont in een verzorgingshuis en ongeveer 10% in een verpleeghuis. Ongeveer de helft van de deelnemers waarderen hun gezondheid als goed tot zeer goed en 70% beoordeelt de kwaliteit van hun leven als goed tot zeer goed.
 

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid bij ouderen (frailty) zegt iets over de ernst en de snelheid van het verouderingsproces binnen het individu. 

De verschillen in kwetsbaarheid zijn groot. Het valt op dat vooral in verzorgingshuizen de kwetsbaarheid hoog is. In verpleeghuizen verschilt de kwetsbaarheid tussen ouderen die revalideren en ouderen die langdurig wegens lichamelijke of psychische problemen in het verpleeghuis verblijven. In de thuissituatie zijn het vooral de psychosociale factoren, zoals angst en neerslachtigheid die bepalen dat ouderen kwetsbaar worden. In verpleeg- en verzorgingshuizen zijn het meer de ADL-aspecten, zoals aan- en uitkleden, zich kunnen verplaatsen en toiletgang, maar ook veel medicijnen gebruiken en slecht horen en zien. 

Zorgcomplexiteit

Met de INTERMED Self-Assessment meten we de zorgcomplexiteit. We kijken daarbij naar het verleden, heden en de toekomst op de domeinen biologisch, psychologisch, sociaal en gezondheidszorg.

Bij de zorgcomplexiteit is vooral de huidige situatie interessant: in hoeverre is er sprake van actuele zorgvragen. We zien hier eigenlijk het resultaat van de werkelijke complexiteit en het aanbod. In hoeverre zijn we in staat om het zo te regelen, dat de oudere geen of weinig last heeft van zijn lichamelijke en psychische problemen en geen problemen ervaart op sociaal terrein, wonen en de organisatie van zorg. Regelmatig zien we dat mensen met een zelfde kwetsbaarheid, zichzelf als veel minder complex zien. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat bij deze mensen de zorg en ondersteuning zo geregeld is, dat zij weinig actuele zorgvragen hebben. Verdere analyses moeten hier meer duidelijkheid geven hoe dit in elkaar zit. 

                                            

                                                                                                            Foto: Ed Regeer