Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a


Welbevinden 

Met de Groninger Wellbeing Indicator vragen we naar individuele bronnen van welbevinden. Welbevinden is meer gekoppeld aan zorgcomplexiteit dan aan de kwetsbaarheid. Wanneer mensen meer zorgvragen ervaren in de huidige situatie is het welbevinden vaak lager. Terwijl een hogere kwetsbaarheid niet meteen betekent dat mensen minder welbevinden ervaren.

In de totale groep worden ‘eten en drinken’, ‘slapen en rusten’, ‘relaties en contacten’ en ‘wonen’ het meest belangrijk gevonden. Opvallend is dat relatief weinig ouderen ‘actief zijn’ belangrijk vinden, terwijl op dit gebied veel nadruk ligt en veel georganiseerd wordt. Wanneer ouderen ‘actief zijn’ wel belangrijk vinden, is een grote groep hier ontevreden over. Blijkbaar past het aanbod niet altijd bij de vraag. Echter, we zien ook bijvoorbeeld verzorgingshuizen waar ouderen over ‘actief zijn’ wel heel tevreden zijn. Het is interessant te kijken naar wat er binnen deze verzorgingshuizen gebeurt, dat maakt dat deze ouderen zo tevreden zijn. Over het gebied ‘slapen en rusten’ zijn in alle groepen veel ouderen ontevreden. Hier is dus nog een wereld te winnen. 


Persoonlijke voorkeuren

We hebben de ouderen ook gevraagd naar hun persoonlijke voorkeuren ten aanzien van zorg en ondersteuning.

Over het algemeen willen veel ouderen zelf of samen met iemand anders beslissingen nemen over de behandeling, zorg en ondersteuning. Slechts een klein aantal ouderen thuis (6%) wil dit soort beslissingen overlaten aan iemand anders. In het ziekenhuis, verzorgingshuis en verpleeghuis is dit respectievelijk ongeveer 10%, 16% en 19%. Naarmate ouderen meer kwetsbaar zijn, minder begrijpen waar hun lichamelijke problemen vandaan komen of meer last hebben van psychische problemen hebben zij minder behoefte aan het zelf de beslissingen nemen. Daarentegen willen ouderen met een hoger opleidingsniveau en ouderen met een beperkter sociaal netwerk meer invloed op de besluitvorming hebben.

Ouderen willen over het algemeen veel doen om gezond te blijven, maar ook van het leven genieten, desnoods ten koste van de gezondheid. Ouderen die problemen ervaren, acutele zorgvragen hebben, zijn meer geneigd hun levensstijl aan te passen dan ouderen die geen problemen ervaren.
Ongeveer 20% van de ouderen wil extra betalen voor zorg die meer is afgestemd op hun voorkeuren. Ouderen hebben het liefst direct telefonisch of face-to-face contact met hun zorgverleners.