Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Hoe moet de Verzoamelstee er uit gaan zien?
Ouderen geven advies 

Voordat een begin is gemaakt met het ontwikkelen van de ICT-voorzieningen (software, web-applicaties) voor de Verzoamelstee zijn ouderen in de drie Verzoamelstee-dorpen eerst gevraagd hoe zij het wonen in hun dorp ervaren. Wat bevalt hen en waar lopen ze tegenaan?

Uit deze gespreken met dorpsbewoners blijkt dat het onderhoud van huis en tuin als het grootste obstakel wordt gezien om op den duur in het dorp te kunnen blijven wonen. Ook wordt het gebrek aan winkels en in een enkel geval eenzaamheid genoemd als (mogelijke) problemen. Mensen verwachten dat de Verzoamelstee er voor zal zorgen dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, er een boodschappen- of OV-dienst wordt opgezet, de bibliotheek er een duurzame plaats krijgt  en een computercursus gestart wordt. Ook hopen mensen dat de Verzoamelstee contacten met elkaar zal bevorderen, maar ook het contact tussen jong en oud en tussen dorpen onderling.

Onderzoek naar de Verzoamelstee

De Verzoamelstee wordt gemonitord en geëvalueerd door de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Gedurende het project wordt een proces- en effectevaluatie uitgevoerd. Hierbij wordt aandacht besteed aan de mate waarin ouderen gebruik maken van de diensten (en waarom/waarom niet) en aan de succes- en faalfactoren die zich voordoen (procesevaluatie). Het effect (zijn sociale structuren versterkt, is contact maken en afstemmen gemakkelijker geworden en/of de informatievoorziening beter?) van de implementatie wordt bepaald. Bij de gebruikers wordt gemeten of er draagvlak is en met behulp van een controlegroep wordt gemeten of het welzijn en de kwaliteit van leven toeneemt en eenzaamheid afneemt. De evaluaties en de analyse zullen antwoord geven op de vraag in hoeverre de implementatie succesvol is verlopen en of het zinvol is de “Verzoamelstee” in andere dorpen te implementeren.


Waar wordt het project uitgevoerd?
 

  • Adorp (gemeente Winsum)
  • Onderdendam (gemeente Bedum)
  • Thesinge (Gemeente Ten Boer)


Looptijd van het project:

1 december 2010 tot 1 december 2013


Contactpersonen:

Lusette Brouwer, projectleider
(tel. 06 - 11959473)
John van Meurs, projectleider ICT
Eveline Hage, PhD

Op de website van het Netwerk Ouderenzorg Regio Noord kunt u de nieuwsbrieven van Verzoamelstee vinden;
www.npo.umcg.nl