Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Implementatieplan 

 

De focus van het Netwerk Ouderenzorg Regio Noord wordt verlegd van wetenschappelijk onderzoek naar verspreiding en implementatie van resultaten. Uitgangspunt bij deze overgang is de visie van CSO, de NFU en ZonMw op de toekomst van de ouderenzorg. Die gaat uit van eigen regie en zelfmanagement en van een geïntegreerde aanpak waarin wonen, welzijn en zorg een continuüm vormen. Maatwerk op basis van de behoefte van de oudere is een leidend principe, participatie en zelfredzaamheid zijn speerpunten.

Het bestuurlijk netwerk van het Netwerk Ouderenzorg Regio Noord heeft een implementatieplan opgesteld dat vorm krijgt langs twee lijnen:

 

De ontwikkeling van een Kenniscentrum Ouderenzorg Regio Noord

Dit ‘Kenniscentrum Ouderenzorg Regio Noord’, ondersteunt en faciliteert lokale netwerken. Het centrum verzamelt (regionale en landelijke) NPO resultaten en leidt deze door naar de lokale netwerken.

De vorming van lokale netwerken rondom ouderen in de regio
 

Deze samenwerkingsverbanden op lokaal niveau bieden de mogelijkheid om een op de behoefte van de ouderen afgestemde ouderenzorg te realiseren.

In deze lokale netwerken is een vertegenwoordiging van de ouderen geregeld naast een vertegenwoordiging van de relevante organisaties op de gebieden van wonen, welzijn en (mantel)zorg en van de betreffende gemeente(n).


Binnen deze netwerken wordt een passende organisatiestructuur dicht bij de oudere gekozen en wordt gestart met het in kaart brengen van de complexiteit van de zorgbehoeften, de kwetsbaarheid en het welbevinden van de inwoners met het triage-instrument.
Op basis van deze behoefte-inventarisatie kiezen de netwerken voor een passend zorg- en dienstenaanbod. Hierbij maken zij gebruik van de resultaten van de regionale en landelijke NPO-projecten.

Subsidie ZonMw
 

ZonMw heeft in een laatste subsidieronde alle netwerken in de gelegenheid gesteld een aanvraag in te dienen voor deze implementatiefase. Het netwerk heeft een aanvraag ingediend om dit kenniscentrum binnen een jaar operationeel te maken en daarbinnen een proeftuin van twee lokale netwerken te realiseren.  Binnen deze lokale netwerken wordt onderzocht welke ondersteuning er nodig is vanuit het kenniscentrum en hoe dat het beste georganiseerd kan worden. Voor de lange termijn heeft het bestuurlijk netwerk de intentie uitgesproken om te zorgen voor financiële borging en structurele inbedding van het kenniscentrum in de regio.


De eerste aanvraag van het netwerk werd niet gehonoreerd. Het is mogelijk om in maart 2013 een herziene aanvraag in te dienen. Het bestuurlijk netwerk vergadert in januari 2013 over aanpassing van de aanvraag.