Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

 

Meer eigen regie en minder eenzaam door GRIP en GLANS

 

In de afgelopen twee jaar hebben bijna 300 ouderen profijt gehad van de GRIP&GLANS cursussen. Na de cursus ervaren ouderen meer eigen regie en voelen zij zich minder eenzaam. Daarnaast ervaren zij meer welbevinden en geven een hoger rapportcijfer aan het leven. De twee eerstgenoemde positieve veranderingen zijn bovendien ook nog statistisch significant na een jaar. Dit blijkt uit de eerste lange termijn analyses van het GRIP&GLANS implementatieproject. Hierin werden zowel de G&G-groepscursus als de G&G-huisbezoeken geëvalueerd met vragenlijsten.
 

In drie opzichten zijn de bevindingen goed nieuws.
 

(1) De resultaten bevestigen de positieve verhalen en ervaringen van cursisten die ons al ter ore kwamen  (http://www.gripenglans.nl/cursisten-aan-het-woord.)

(2) De effecten van deelname blijken niet van tijdelijke of voorbijgaande aard, maar manifesteren zich op de langere termijn en zelfs nog 1 jaar nadat de cursus is afgerond.

(3) Het reeds aangetoonde evidence-based karakter van de GRIP&GLANS cursussen blijkt opnieuw, ook wanneer de cursussen geïmplementeerd worden door de praktijk van welzijn en zorg op lokaal niveau.

 

 

 

GRIP&GLANS-cursist mevrouw Heins (midden voor) aan het woord: "door de cursus heb ik ontdekt dat ik heel rijk ben".

 

Evidence-based interventies, zoals de GRIP&GLANS-cursussen, hebben alleen nut wanneer zij de doelgroep bereiken. Effectieve implementatie vormt hierin vaak de ontbrekende schakel.
Binnen het GRIP&GLANS implementatieproject is het UMCG er samen met een groot aantal organisaties voor welzijn en zorg in geslaagd een substantieel deel van de doelgroep te bereiken en de beoogde effecten te realiseren. 

grip-en-glans-logo-klein-nwjpg