Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Beleidsmakers: GRIP&GLANS past in Welzijn Nieuwe Stijl en kanteling WMO

 

Op lokaal niveau is er draagvlak voor het innovatieve G&G aanbod, blijkt uit de interviews met beleidsmakers van de 18 gemeenten die meedoen in het GRIP&GLANS implementatieproject.
 

Hoe versterk je nou die eigen kracht van burgers? Veel gemeentes zitten met de handen in het haar om hier adequaat op te reageren. Sommige beleidsmedewerkers geven toe ‘door de bomen het bos niet meer te zien’ gezien de veelheid aan sociale interventies die er op de markt zijn.  Het feit dat de GRIP&GLANS cursussen evidence-based zijn, maakt dat zij een streepje voor hebben op ander vergelijkbaar aanbod. In combinatie met de positieve verhalen van professionals ‘dat het echt werkt’ geeft twee derde van de beleidsmakers aan dat de G&G-cursussen iets toevoegen aan het reeds bestaande aanbod van zorg- en welzijnsorganisaties in hun gemeente. 
 

Welke kansen en bedreigingen zien beleidsmakers in relatie tot de implementatie en uitvoering van de GRIP&GLANS cursussen? Ongeveer de helft van de beleidsmakers ziet uitgesproken kansen, omdat het GRIP&GLANS gedachtegoed naadloos aansluit bij het denken binnen Welzijn Nieuwe Stijl en de kanteling van de WMO. De grote bedreiging vormen de actuele en de op handen zijnde bezuinigingen, want zoals een beleidsmedewerker het plastisch uitdrukt: “Uiteindelijk draait het allemaal om geld. Bij een beperkter budget trekken preventieve oplossingen, zoals de GRIP&GLANS groepscursus, aan het kortste eind, want degene die er geld in steekt (de lokale overheid), strijkt maar ten dele de baten op”. 
 

 

Een stakeholder op lokaal niveau die de GRIP&GLANS cursussen een warm hart toedraagt is Thea van der Veen, wethouder Wonen, Welzijn en Zorg in Delfzijl. Samen met het GRIP&GLANS projectteam was zij als pleitbezorger op bezoek bij Zorgverzekeraar Menzis. Het is haar stellige overtuiging dat de GRIP&GLANS groepscursus mensen stimuleert om samen hun problemen op te lossen.

 

Het haalt mensen uit hun isolement en voorkomt dat mensen naar de huisarts gaan om niet-medische redenen. Precies om die reden zou zij dan ook graag zien dat Menzis meedoet in de toekomstplannen die zij heeft voor continuering van GRIP&GLANS in Delfzijl en omstreken. 

Wethouder Thea van der Veen: "de GRIP&GLANS groepscursus stimuleert mensen om samen hun problemen op te lossen".