Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Toekomstvisie:

 

GRIP&GLANS methodiek nog krachtiger!

 

Ondanks dat de GRIP&GLANS methodiek op alle niveaus in het project (ouderen, professionals, managers en beleidsmakers) goed ontvangen wordt, is er ruimte voor verbetering.

Ten eerste lijkt het effect van de G&G methodiek nog sterker te kunnen worden wanneer de methodiek op ouderen binnen hun bestaande informele netwerken wordt toegepast, in plaats van op ‘losse’ individuele ouderen. Netwerk empowerment door de G&G methodiek zou sterkere effecten kunnen opleveren, omdat daarmee een veel bredere informele sociale steunbasis van verbetering van eigen regie, welbevinden en eenzaamheid wordt ontwikkeld.

Ten tweede blijft het moeilijk om kwetsbare ouderen te bereiken die zichzelf niet snel zullen aanmelden. Wellicht zullen zij wel over de drempel stappen als ze door een bekende uit hun netwerk worden meegevraagd. Om de GRIP & GLANS methodiek op deze twee punten te verbeteren is er een nieuw project opgestart: GRIP&GLANS voor informele netwerken. 

In dit nieuwe G&G project zullen bestaande groepen ouderen zichzelf empoweren, met hulp van een aangepaste GRIP&GLANS methodiek.
In december 2013 is het project, dat door ZonMw wordt gefinancierd, gestart.

 

Eerst zal de methodiek worden aangepast voor toepassing in informele netwerken. Aan het einde van het eerste jaar gaan 12 groepen ouderen (die een netwerk vormen en elkaar dus al kennen) de nieuwe G&G-cursus volgen. Daarna wordt geëvalueerd of de nieuwe G&G methodiek daadwerkelijk tot nog sterkere effecten leidt, in termen van meer eigen regie en welbevinden, en minder eenzaamheid, en in termen van een groter bereik.

 

Dit project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met Stichting Groningen Plus, Vrouwen van Nu, Vereniging Groninger Dorpen en het UMCG. Een project door en voor ouderen! 

 

 

 

 

Van individuele oudere .....

 

 

De implementatie van de GRIP- en GLANS-cursussen: een zelfmanagement cursusaanbod voor ouderen gericht op eigen regie en welbevinden

 

Programmaleider GRIP&GLANS:

mevr. dr. Nardi Steverink
 

Contact:

mevr. drs. Daphne Kuiper

Tel. 050 – 3638410

Email: gripenglans@umcg.nl
 

www.gripenglans.nl

 

 

 

 

 

.... naar het netwerk van de oudere