Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

 

Delfgoud: meer dan alleen bewegen

Soepeler, sterker en meer sociale contacten

 

Ouderen met een lage sociaal-economische status staan op verschillende fronten op achterstand. Gemiddeld gezien signaleren we meer gezondheidsklachten, meer psychische problemen en meer lichamelijke inactiviteit  in wijken met een lagere sociaal-economische status. Met subsidie van het Nationaal Programma Ouderenzorg werkt het lectoraat Transparante Zorgverlening aan een leefstijlprogramma om de kwaliteit van leven van deze groep ouderen te verbeteren. 

 

In nauwe samenwerking met bewoners uit de wijk is in 2011 het Delfgoud-project succesvol van start gegaan in de wijk Delfzijl-Noord. Delfgoud staat voor Delfzijl Gezond Ouder worden. Het Delfgoud-project bestaat uit een leefstijlprogramma en heeft als doel de fitheid en kwaliteit van leven van lichamelijk inactieve ouderen uit Delfzijl-Noord te verbeteren.

 

Om lichamelijk inactieve ouderen te bereiken en te motiveren, zijn alle zelfstandig wonende ouderen (65 jaar en ouder) uit Delfzijl-Noord persoonlijk huis-aan-huis benaderd. Daarnaast zijn ouderen benaderd samen met buurtbewoners, zogenaamd via de ‘achterdeur’. 

 

 

Inmiddels nemen 130 ouderen uit de wijk deel aan het Delfgoud-project. De deelnemers krijgen een programma aangeboden met verschillende onderdelen. Verdeeld over zeven groepen komen de ouderen wekelijks bij elkaar voor een beweegles en een kopje koffie na afloop. Goed voor de spierkracht en conditie, en tegelijkertijd knopen deelnemers nieuwe contacten aan. Aansluitend aan de lessen zijn er bijeenkomsten over bewegen in het dagelijks leven, gezonde voeding en ‘Voel je goed!’ lessen. Zo is er bijvoorbeeld een rondleiding door de plaatselijke supermarkt onder leiding van een diëtist.

 

De deelnemers zijn enthousiast over het project. De deelnemende ouderen hebben veel plezier in de wekelijkse bijeenkomsten. De winst zit niet alleen in het soepeler worden van de gewrichten, maar ook in de gezelligheid en het krijgen van meer sociale contacten.