Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

 

Beleving van kwaliteit van leven

Kwaliteit van leven is een speerpunt binnen het Delfgoud-project. Hoofddoel van het project is het verbeteren van de kwaliteit van leven van deelnemende ouderen. Kwaliteit van leven is het functioneren van personen op fysiek, psychisch en sociaal gebied en de subjectieve ervaring daarvan. Vragenlijsten, zoals de EuroQol, worden afgenomen om de kwaliteit van leven van deelnemende ouderen te meten.

 

Kwaliteit van leven is een complex begrip met veel verschillende aspecten. Er zitten veel verschillende kanten aan het begrip ‘kwaliteit van leven’. Daarnaast is het een dynamisch fenomeen: het kan zomaar veranderen als er bijvoorbeeld iets verandert in je gezondheidstoestand of die van je partner. Wij vragen ons af hoe ouderen uit de wijk Delfzijl-Noord zelf naar hun kwaliteit van leven kijken. Wat zijn belangrijke aspecten in hun leven? Om hier meer inzicht in te krijgen worden diepte-interviews afgenomen bij deelnemende ouderen.

 

Wat betekent gezondheid voor u?

Daarnaast hebben we ouderen in het winkelcentrum van Delfzijl-Noord gevraagd naar de beleving van hun kwaliteit van leven en de beleving van hun gezondheid. In het onderstaande filmpje zijn verschillende antwoorden en belevingen van bewoners uit Delfzijl-Noord vastgelegd.

 

http://youtu.be/D2HdGk-2WFU

 

Foto boven: groepsfoto donderdaggroepen
Foto onder: deelnemers DELFGOUD

Invloed Delfgoud op kwaliteit van leven

Naast het gebruik van vragenlijsten evalueren we kwalitatief hoe deelname aan Delfgoud de kwaliteit van leven van deelnemers heeft beïnvloed. Door gestructureerd gesprekken aan te gaan met deelnemers evalueren we het project. Een mannelijke deelnemer geeft aan: "We voelen ons er goed bij. Je doet allerlei oefeningen samen in een groep en het is gezellig met de mensen die je leert kennen. Het is goed voor je spieren, maar ook voor je binnenste." Zijn echtgenote geeft aan dat ze altijd naar de maandagochtend verlangt om weer te trainen. "Naderhand geeft het een voldaan gevoel. Je bent met een groep en daardoor met z'n allen bezig. Mankementjes heb je altijd, maar door deel te nemen ben ik fitter geworden. Doordat je jezelf beter voelt, kom je de week beter door. Je hebt nu een doel in de week, je kijkt er naar uit en dat breekt de week."
 

 

 

 

Onderstaand filmpje laat zien wat het DELFGOUD-programma inhoudt en hoe de deelnemers het programma ervaren.

 

http://youtu.be/ncqW1mcrnMw