Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

 

Jan-Willem van de Kolk (wethouder Stadskanaal)

 

 

“Wat SamenOud vooral uniek maakt, is de link tussen gemeente en zorgverzekeraar. Die partijen vind je niet zo vaak samen aan tafel. Dat is winst, denk ik. In Stadskanaal hebben we in het sociale domein meerdere projecten, die wat doelstelling betreft raken aan SamenOud. We hanteren daarbij uitgangspunten, zoals ‘ééngezin-éénplan’, het voorkomen van dubbelingen, het versterken van preventie en het verminderen van dure zorg.

Bij SamenOud bereiken we nu onze doelen: één plan, één casemanager, preventief werken en minder hoge kosten. Nu is het een kwestie van: elkaar vast zien te houden. Ons niet verliezen in onzinnige discussies. De uitdaging aan de regering is natuurlijk: ‘Beste regering, als u zegt dat u integrale doelmatige zorg wilt realiseren, dubbelingen wilt voorkomen et cetera, kijk dan eens hier, wij brengen het al in praktijk en kunnen resultaten tonen.’
 

 

 

De recessie zie ik op dit moment vooral als een impuls om door te zetten. Never waste a good crisis. En bovendien, stoppen is geen optie, de beweging is onomkeerbaar. Ook bij bestuurlijke wisselingen in de gemeente zal de lijn die we nu volgen vrijwel zeker worden voortgezet, het hangt echt niet op mijn persoon. Ik vind SamenOud bijzonder, omdat het een project is waarin ‘het medische voorportaal’ en het ‘sociale voorportaal’ op een slimme manier verbonden zijn.

Voor de taakuitvoering van de gemeente is het enorm belangrijk om een goede afstemming te hebben met huisartsen. Zeker als straks de WMO uitgebreid wordt met taken uit de AWBZ. Wij beseffen dat een huisarts ondernemer is en niet in ieder sociaal team voor elke aparte doelgroep kan gaan zitten. Slim delegeren en samenwerken kan natuurlijk wél, zoals in SamenOud feitelijk gebeurt.

Wat wij zelf als samenwerkende gemeenten kunnen doen, is vooral zorgen dat niet alle Nederlandse gemeenten eigen modellen gaan ontwikkelen voor hun aanpak wat betreft de ouderenzorg. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor de eigen lokale inkleuring. Maar laten we dan uitgaan van het beste model en dit model herkenbaar maken, vooral ook met het oog op financiering.

Wat het kabinet zou moeten doen is in de hele zorgsector minder te gaan afrekenen op ‘verrichtingen’. Het kabinet moet de zorgverzekeraar meer ruimte geven om te investeren in preventie. Het zorgakkoord spreekt in deze voor zich. Daarin gaat het over ‘verbinden van gemeenten en zorgverzekeraar.’ Dus ik zeg: omarm dat. Beloon gemeenten die dit doen.”