Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Programma Geintegreerde Ouderenzorg (PGO)

Ons huidige zorgaanbod is vooral reactief ingericht op het oplossen van acute en kortdurende gezondheidsproblemen, en is (nog) niet in staat een goed antwoord te geven op langdurige complexe zorgbehoeften van bijvoorbeeld ouderen.

Een mogelijke oplossing biedt het Chronic Care Model (CCM).
Het CCM heeft tot doel samenhangende proactieve en preventieve zorg te ontwikkelen voor chronisch zieken en ouderen.
Het CCM is een multidimensionaal model dat leidt tot een herontwerp van het zorgaanbod gericht op mensen met langdurige aandoeningen en beperkingen.

Het ultieme doel van het CCM is een goed geïnformeerde en geactiveerde patiënt in interactie met een voorbereid en proactief team, waarbij het proces van anamnese, zelfmanagement support, optimaliseren van zorg en behandeling, en follow-up resulteert in hoogwaardige en bevredigende resultaten.

Het CCM omvat vier, met elkaar samenhangende en interacterende, basisonderdelen:

1. Zelfmanagement Support;
2. Het creëren van teams van medische en niet-medische teamleden;
3. Ondersteuning in besluitvorming;
4. Klinische informatie systemen.

 

Deze vier basis onderdelen zijn geplaatst in de context van de maatschappelijke omgeving, de zorgaanbieders in de eerste- en tweedelijn, en het gezondheidszorgsysteem en het verzekeringsstelsel. De huisarts heeft een centrale positie in het CCM.

Het CCM model wordt ook toegepast in combinatie met de zogenaamde Kaiser Permanente (KP) Triangle die uitgaat van drie te onderscheiden groepen ouderen gebaseerd op de complexiteit van de zorgbehoeften.
De intensiteit en duur van de begeleiding door een team wordt afgestemd op de mate van complexiteit van de zorgbehoeften van de oudere.

Pilotproject Casemanagement voor ouderen met complexe zorgvragen

Aan dit transitie-experiment is een pilotproject voorafgegaan. 20 ouderen met complexe zorgrvragen hebben gedurende 6 maanden ondersteuning gekregen van een casemanager. In de periode april 2008- april 2010 is dit  project uitgevoerd. Een rapportage van dit project is beschikbaar.




Belangrijkste doelstelling van dit transitie-experiment is het realiseren van vraaggerichte, samenhangende, proactieve en preventieve zorg waardoor de complexiteit van de zorgbehoeften van ouderen afneemt,
de zelfredzaamheid en het welbevinden toenemen
en de (overall) zorgkosten afnemen of minimaal gelijk blijven.

Dit willen we bereiken door het, in onderlinge samenhang, realiseren van de vier basisonderdelen van het CCM, in combinatie met de KP Triangle. Het project richt zich op ouderen van 75 jaar en ouder. Het project wordt uitgevoerd in 10 à 12 huisartsenpraktijken in Stadskanaal en 1 à 2 andere gemeenten in Oost Groningen.

Projectleider
Dr. K. Wynia,
UMCG, disciplinegroep Neurologie
050 3612163
k.wynia@neuro.umcg.nl

Op de foto links: R. Steenstra (Huisartsenpraktijk De Venen) K. Wynia (UMCG), R. Scheper,  A. de Groot, G. Kuiper, R. Uittenbroek (allen Meander), M. Vos (Menzis), C. Ronde (Welstad)