Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Het implementeren van de Verzoamelstee: het gebruik van ICT-voorzieningen voor het verhogen van welzijn, kwaliteit van leven en zelfredzaamheid van ouderen

Indiener: dr. G.J. Dijkstra, UMCG

Ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in de eigen omgeving. Het verdwijnen van voorzieningen in het landelijk gebied vormt een bedreiging voor het behoud van zelfstandigheid. In het dorpshuis van drie dorpen in Groningen, wordt een “Verzoamelstee” opgezet. Ouderen krijgen basisvoorzieningen, die waren verdwenen uit deze dorpen, terug met behulp van ICT-voorzieningen (e-health). Met beeldtelefoon en video kan contact worden gelegd met welzijnsdiensten, (huis)artsen en aanbieders van diensten en zorg. Ouderen kunnen hierdoor langer blijven deelnemen aan het sociale leven en langer zelfstandig blijven wonen, waardoor welzijn en kwaliteit van leven toenemen. De implementatie van de “Verzoamelstee” wordt in dit project op de voet gevolgd.

Interdisciplinair opleidingsmodel Ouderenzorg: Samen ontwikkelen, samen opleiden en samenwerken
 

Indiener: drs. P.P.M. Bakker, UMCG

De huidige opleidingen, die professionals opleiden voor de ouderenzorg, zijn onvoldoende toegerust om de groeiende meer complexe zorgvraag van ouderen het hoofd te bieden. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een gemeenschappelijk interdisciplinair opleidingsmodel voor huisarts en praktijkondersteuner, met als doel een betere interdisciplinaire samenwerking, communicatie en


(gemeenschappelijke) kenniswerving van nieuwe ontwikkelingen en een kwaliteit die tegemoet komt aan de vraag van de hedendaagse ouderen.
Het resultaat van het project is een document met kennis en ervaringen van interdisciplinair opleiden gericht op de huisarts met praktijkondersteuner in de ouderenzorg. Dit vormt het startdocument voor de andere netwerken ouderenzorg in Nederland, waar projecten zullen plaatsvinden met andere teams van professionals.
 

Positief beoordeelde projecten
4e ronde NPO

Het Netwerk Ouderenzorg Regio Noord heeft negen projecten ingediend in de 4e subsidieronde. Vijf van de negen projecten zijn door ZonMw positief beoordeeld. 

Gehonoreerd

Een tweede transtie experiment is gehonoreerd (zie vorige pagina)
 
Gehonoreerd, onder voorwaarden
Drie onderzoeksprojecten en een implementatieproject zijn, onder voorwaarden, gehonoreerd.
De projectaanvragers van deze projecten dienen voor 1 augustus 2010 een uitwerking in te dienen van nog openstaande vragen van ZonMw. 
Definitieve besluitvorming vindt daarna plaats. Op deze pagina treft u een beschrijving aan van de vier projecten.


DELFGOUD

Indiener: dr. M.H.G. de Greef, Hanzehogeschool Groningen
 
Het bevorderen van een gezonde leefstijl van ouderen met een lage sociaal-economische

status vraagt om een aanpak die aansluit bij de leefomstandigheden en kennis en vaardigheden van deze specifieke doelgroep. Vanuit dit perspectief heeft de Hanzehogeschool, op verzoek van het wijkplatform ouderen in Delfzijl Noord en samen met bewoners van deze wijk, het leefstijlprogramma DELFzijl Gezond OUDer Worden (DELFGOUD) ontwikkeld. Doel van deze studie is het doen van onderzoek naar het effect van deelname aan het DELFGOUD-programma op de kwaliteit van leven van ouderen met een lage sociaal-economische status.


Help, dement! Patient en mantelzorger aan het woord

Indiener: dr. P.A. Wiegersma, UMCG

In dit project wordt een website ontwikkeld voor patienten met dementie en hun mantelzorgers. Deze website wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met patiëntenverenigingen, vrijwilligers- en zorgorganisaties en professionals. Er wordt gebruik gemaakt van een in Oxford (UK) ontwikkelde methodiek van kwalitatief onderzoek . De ervaringen van én patiënten met dementie én hun mantelzorgers met het door hen doorlopen zorgtraject komt in twee aparte modules op de website beschikbaar. Om inhoud en toegankelijkheid van de informatie te kunnen toetsen, wordt deze in een ‘marktonderzoek’ voorgelegd aan een focusgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties en een representatieve selectie van de geïnterviewden. Dankzij de gebruikte methoden zullen de modules een valide en indringend beeld geven van wat het is om dement te worden of te zijn en wat het inhoudt om te (moeten) zorgen voor een dementerende.