Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Projecten in de regio Noord



Het Nationaal Programma Ouderenzorg beschikt over een budget van 80 miljoen euro. Daarvan worden regionale netwerken en projecten voor betere ouderenzorg gefinancierd. Subsidieverzoeken voor de projecten kunnen worden ingediend die gesteund worden door regionale netwerken van samenwerkende partijen in de ouderenzorg.

 

Netwerkaanvraag

ZonMw heeft in oktober 2008 de Netwerkaanvraag van de regio Noord goedgekeurd. Het netwerk krijgt de komende jaren subsidie vanuit het Nationaal Programma Ouderenzorg. Een belangrijk criterium voor de goedkeuring van het netwerk is dat verschillende organisaties in het netwerk meedoen en ouderen een doorslaggevende stem hebben in het geheel.









Het triage-instrument en de ontwikkeling van zorgpaden

Het netwerk streeft naar een betere signalering van zorgvragen en behoeften van ouderen. Op basis van onderzoek wordt verkend welke verbeteringen mogelijk zijn. Ook wil het netwerk meer zicht krijgen op de samenhang tussen ziekte, behandeling, beperkingen en welbevinden.
In de noordelijke regio is het percentage ouderen hoger dan gemiddeld in Nederland. Veel van deze ouderen ervaren verschillende combinaties van problemen zoals psychosociale en medische problemen. Deze zogenaamde kwetsbare ouderen hebben een verhoogd risico op een slechte gezondheidsuitkomst. Om een slechte gezondheidsuitkomst te voorkomen is een triage-instrument ontwikkeld om vroegtijdig te beoordelen of ouderen kwetsbaar zijn, zorgbehoeften hebben of andere problemen. Het triage-instrument bestaat uit vragenlijsten die ouderen zelf kunnen invullen:
•    Groninger Frailty Indicator (GFI) (kwetsbaarheid)
•    INTERMED (complexiteit)
•    Welbevindenlijst (welbevinden)

In het experiment gaan ouderen de vragenlijsten in de eerste en tweede lijn invullen, zodat er een overzicht komt van mogelijke problemen en onvervulde zorgbehoeften. Deze gegevens worden verwerkt tot ouderenprofielen. De profielen worden gebruikt als uitgangspunt voor de ontwikkeling van zorgpaden door panels waarin ouderen, mantelzorgers en zorgverleners participeren. De ontwikkelde zorgpaden zullen aan het bovengenoemde computer-programma worden toegevoegd om de selectie van de patiënt aan de zorgpaden te vergemakkelijken.

Ingediende vooraanmeldingen bij ZonMw

ZonMw heeft vier van de tien ingediende projectideeën uit de 3e subsidieronde positief beoordeeld. Deze ideeen mogen worden uitgewerkt tot een subsidieaanvraag.

Het betreft de volgende projecten:
• Dr. N. Steverink: De implementatie van de GRIP- en Glans-cursussen, een zelfmanagement cursusaanbod voor ouderen gericht op eigen regie en welbevinden.(implementatieproject)
• Dr. P.A. Wiegersma: Help dement! Cliënt en verzorger aan het woord. (onderzoeksproject)
• Dr. B.L. van Leeuwen: De incidentie en gevolgen van postoperatieve cognitieve achteruitgang bij kwetsbare ouderen (onderzoeksproject)
• Dr. G.J. Izaks: Van enkelvoudige ziektebehandeling naar een multidisciplinaire zorgketen dicht bij huis (transitie experiment)

De ingediende vooraanmeldingen en het commentaar van ZonMw zijn op 7 april jl. tijdens een bijeenkomst van de coördinatiecommissie Netwerk Ouderenzorg Regio Noord besproken en daar is besloten, ondanks het negatieve advies van ZonMw, Dr. D. van Asselt te adviseren het transitie experiment 'Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding door een transmuraal voedingsteam bij 75-plussers met een verhoogd risico op ondervoeding' uit te werken en in te dienen. Tot slot zal ook drs. I. Berkelmans het onderzoeksproject 'Welke product- en servicekenmerken vinden (kwetsbare) ouderen belangrijk met betrekking tot huisartsgeneeskundige zorg en hoe prioriteren ze die?' uitwerken en indienen.