Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

 

De andere kijk op ouderenzorg en welbevinden

 

Tussen 2009 en 2013 hebben 25 organisaties uit Noord-Nederland geparticipeerd in het transitieproject Analyse van zorgbehoefte. Het gaat om welzijnsinstellingen, huisartspraktijken, gezondheidscentra, verpleeghuizen en ziekenhuizen. Vanuit deze organisaties zijn ruim 2000 ouderen gevraagd om mee te doen.

 

De ouderen is gevraagd naar hun kwetsbaarheid, zorgcomplexiteit, welbevinden en persoonlijke voorkeuren ten aanzien van zorg en ondersteuning. Dit onderzoek leverde vijf ouderenprofielen op, die het uitgangspunt vormen voor het ontwikkelen van specifiek op de behoeften van ouderen gebaseerde zorg en ondersteuning.

 

In deze nieuwsbrief informeren wij u over de uiteindelijke resultaten van het transitie-experiment:

 

  • Het wordt tijd dat we anders gaan kijken!
  • Ouderenprofielen
  • Modulaire Zorg
  • Huisartsen en de zorg voor ouderen
  • Ervaringen
  • Welnu… en nu?

  •  
  •  

     

    Het wordt tijd dat we anders gaan kijken

     

    Joris Slaets, projectleider en hoogleraar Ouderengeneeskunde UMCG

     

    Wanneer we gezond oud worden interpreteren in termen van welbevinden en participatie, zullen we ook andere prioriteiten moeten stellen. Door mensen eerst beter te leren kennen, kunnen we de persoon achter de patiënt weer zien en centraal stellen. En dat helpt ons om een meer vraaggestuurd en gedifferentieerd aanbod te formuleren, zowel naar inhoud als naar vorm.
    In het transitie-experiment hebben we dat gedaan. We hebben vooral eerst geluisterd naar ouderen, door hen vragen te stellen. Wij hebben dat gedaan met het screeningsinstrument ‘Behoefte als kompas, de oudere aan het roer’. We hebben daarmee antwoord gekregen op vragen als: wat levert u nou eigenlijk leefplezier op? Waar hebt u precies last van? Wat is de bijdrage van zorg, wonen en welzijn aan uw persoonlijk leefplezier?

     

    Al met al kunnen we vaststellen dat het helemaal niet zo slecht is gesteld met de ouderen. Ouderen zijn als bevolkingsgroep een hele krachtige groep.

     

     

     

    Een groep die veel kan betekenen ook voor elkaar. Ze zijn goed opgeleid, hebben meer geld dan vroeger, dus ik ben daar helemaal niet pessimistisch over. Er zal wel de komende jaren heel veel moeten veranderen in de ouderenzorg. Ook daar ben ik best optimistisch over, hoewel ik denk dat het langer gaat duren dan dat de overheid graag zou willen. Dat komt omdat er niet alleen in de zorg wat moet veranderen, maar ook in de samenleving. Het gedrag van mensen en de verwachtingen die zij hebben van de zorg moet veranderen. Het transitie-experiment is afgelopen, maar de transitie in de zorg begint nu pas!

     

     

    Screeningsinstrument ‘Behoefte als kompas, de oudere aan het roer’


    Met het screeningsinstrument kijken we naar de kwetsbaarheid, zorgvragen en het leefplezier (welbevinden) van de oudere. Zorg- en hulpverleners geven aan dat het screeningsinstrument hun informatie geeft vanuit het perspectief van de oudere zelf, waarmee zij beter in staat zijn de oudere te ondersteunen bij het maken van keuzes. Er is hiermee meer begrip voor de situatie en de ervaring van de oudere. Voor sommigen was dit een ware eye-opener. Alle gegevens zijn voor zorgverleners direct inzichtelijk per individuele ouder via een webbased dossier.


    Zie onze film http://www.youtube.com/watch?v=PXgrWd1MI6c