Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Ouderenprofielen

 

Binnen het Netwerk Ouderenzorg Noord is het screeningsinstrument ‘Behoefte als kompas, de oudere aan het roer’ ontwikkeld waarmee kwetsbaarheid, zorgcomplexiteit en persoonlijk welbevinden vanuit het perspectief van de oudere kan worden vastgesteld. Op deze manier brengen wij problemen en zorgbehoeften in kaart.

 

Dit screeningsinstrument is binnen het transitie-experiment gebruikt in 25 organisaties, die met één of meerdere werkplaatsen hebben geparticipeerd. Deze organisaties bestrijken het hele gebied van wonen, zorg en welzijn en variëren van ouderenorganisaties tot gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties en huisartspraktijken.

 

Op basis van gegevens die we bij 2019 ouderen met dit instrument hebben verzameld zijn vijf ouderenprofielen ontwikkeld: vitale ouderen, ouderen die moeite hebben met ouder worden, ouderen met lichamelijke en mobiliteitsklachten, ouderen met multidomein problemen en extreem kwetsbare ouderen.

 

Deze ouderenprofielen zijn voorgelegd aan zorg- en hulpverleners en (vertegenwoordigers van) ouderen met de vraag of ze herkenbaar en toepasbaar zijn. Tevens is de methode om tot deze vijf profielen te komen getest met hulp van andere databases. Het resultaat is: door de praktijk en voor ouderen herkenbare profielen, die een zekere stabiliteit kennen na toepassing op andere, vergelijkbare gegevens.

 

 

 

 

De vijf ouderenprofielen zijn interessant voor alle stakeholders rondom wonen, welzijn en zorg. Op basis hiervan kunnen zij in overleg met ouderen gezamenlijk afspraken maken welke zorg en ondersteuning nodig is en wie dat levert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Meer weten?

 

Ter afronding van het transitie-experiment is een film gemaakt.

 

Nieuwsgierig?

 

Kijk dan op http://www.youtube.com/watch?v=zCxsfvMFbYw