Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

 

Ervaringen

 

 

Ageeth Wiersum: leidinggevende in de thuiszorg Zorggroep Meander Veendam

 

De vijf profielen helpen ons om op een andere manier aan het werk te gaan. Dankzij het screeningsinstrument stel je andere vragen dan dat je normaal gewend was te doen. De zorg is altijd heel erg aanbodgericht geweest. De profielen helpen je bij het kijken naar alle aspecten van de persoon waar je op dat moment bent.

Ik geloof in de vraaggestuurde aanpak en ik ben er ook van overtuigd dat het ons allemaal wat gaat opleveren. Het heeft direct voordeel voor de cliënten – de bewoners in onze buurten en wijken – en indirect voor ons allemaal.

De zorg zoals we die nu hebben ingericht dreigt onbetaalbaar te worden. Natuurlijk zal er altijd verpleging blijven, maar de zorg zoals we die nu kennen zal in de toekomst niet meer zo worden aangeboden, denk ik.

 

Voorbeeld

Een echtpaar, waarvan de vrouw ernstig ziek was, ontving zorg bij ons. Toen de vrouw kwam te overlijden, vond de man dat hij zorg nodig had om door te kunnen gaan. Het mooiste zou zijn dat we, samen met het netwerk om hem heen, in staat zouden zijn hem te leren koken. Dat was namelijk één van de dingen waarvan hij aangaf dat hij dat niet kon doen. Dat deed ‘moeder’ immers altijd. We hebben het zo opgezet dat we de man in een aantal weken hebben leren koken. Daar hebben we dus even wat meer tijd aan besteed. Het resultaat was dat de man uiteindelijk zijn eigen potje kon koken, hij de regie weer had en een daginvulling. Hij moest immers boodschappen in huis halen en rondom het koken had hij zijn activiteiten georganiseerd.

 

 

 

Jannie Nijlunsing, bestuurder De Hoven Onderdendam

 

Tijdens gesprekken met onze bewoners viel me op dat er wezenlijk iets verandert op het moment dat mensen bij ons binnenkomen. Ze gaan dan langzamerhand achteruit. Dat gebeurt deels omdat ze in een patiëntenrol terecht komen, maar ook omdat ze in een instituut belanden, met allerlei normen, waarden, procedures en protocollen. Hierdoor verkruimelt zijn of haar identiteit. 

 

 

 

 

 

 

 

Die gaat op in het geheel. En als iemands identiteit verkruimelt, dat doet dat iets met zijn of haar levensgeluk. Mijn conclusie was destijds: we doen het niet goed! Het moet anders. We hebben gezegd: wat zou er gebeuren als we helemaal geen regels zouden hebben. Daaruit is het project ‘Zorg zonder Regels’ ontstaan. We hebben daarbij veel aan de informatie die het screeningsinstrument ons biedt. Bij De Hoven gaan we voor drie heel eenvoudige dingen: kwaliteit van leven voor de ouderen die bij ons leven, hun leefplezier staat voorop, maar ook het plezier in het werk van onze medewerkers. En uiteindelijk een financieel gezonde organisatie. Meer is het niet!

 

Ida van Marion, manager Sûnenz Drachten

 

Het Sûnenz Centrum in Drachten is speciaal ingericht voor het gezond en vitaal ouder worden. Psychosociale zelfredzaamheid, voeding en bewegen zijn belangrijke thema’s. Ouder worden betekent niet per definitie alleen maar beperkingen. Ouder worden betekent ook dat je door kunt gaan met de dingen die je gewend was te doen. Een begrip als leefplezier is daarbij belangrijk. We gebruiken het screeningsinstrument om te kijken welke ouderen we uitnodigen voor verdere diagnostiek. Daarbij hebben we een aantal modules ontwikkeld die we aan de diverse groepen van ouderen kunnen aanbieden.