Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Modulaire Zorg

 

Een van de oorspronkelijke doelen binnen het transitie-experiment was het ontwikkelen van zorgpaden. In de loop van het project zijn we hier anders over gaan denken. In de eerste plaats is zorg te beperkend; immers ouderen hebben ook behoefte aan ondersteuning vanuit bijvoorbeeld welzijn of vanuit de doelgroep zelf. Ten tweede willen we niet een voorgeschreven pad ontwikkelen, maar modules waaruit de oudere in samenspraak met de zorg- of hulpverlener of ondersteuner kan kiezen, om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de individuele behoeften.

 

Modulariteit verwijst naar het opdelen van zorg en dienstverlening in hanteerbare, relatief standaard bouwstenen of modules die op veel verschillende manieren met elkaar kunnen worden gecombineerd. Door deze modules zo te combineren dat ze aansluiten bij de wensen en behoeften van de oudere ontstaat een uniek pakket van zorg en ondersteuning tegen relatief lage kosten doordat voor een deel gebruik gemaakt wordt van standaard modules. Die standaard modules kunnen aangevuld worden met op persoonlijke wensen gebaseerde zorg en ondersteuning. Daarmee zijn we in staat zorg en ondersteuning te bieden die meer vraaggericht en vraaggestuurd is, maar tevens efficiënt: standaardisering waar kan, individualisering waar nodig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Monique van der Laan, onderzoeker Faculteit Economie en Bedrijfskunde Rijksuniversiteit Groningen

 

 

 

 

 

 

Iedere module voorziet in een duidelijke doelstelling zoals: “effectief omgaan met ouder worden” of “zo lang mogelijk zelfredzaam blijven”.

 

Een module bevat zorg geleverd door diverse professionals die samen werken om die doelstelling gekoppeld aan een module te realiseren. Op deze manier kan de zorg geleverd binnen een module geoptimaliseerd worden.

 

Er kunnen meerdere modules gecombineerd worden om in de individuele behoeften van een cliënt te voorzien. Hiervoor zijn modules op verschillende ‘niveaus’ ontwikkeld: standaardmodules (voor elke cliënt), vraagspecifieke modules (gericht op specifieke zorgbehoeften, een specifiek profiel), intensieve modules (gericht op de individuele, specifieke vraag van de cliënt).

 

Voorbeeld van een module

Voor het profiel lichamelijke en mobiliteitsproblemen is de doelstelling “val- en fractuurpreventie” gesteld. De module “veilig en in balans” is ontwikkeld om in deze doelstelling te voorzien en bestaat uit de combinatie van diagnostiek, kracht- en evenwichttraining, en eventueel advies over medicatie, gezichtsvermogen en woningaanpassing. Verschillende zorgverleners spelen een rol in deze module: fysiotherapeut, ergotherapeut, specialist ouderengeneeskunde en diëtist. In de modules is in detail uiteengezet wie wat wanneer doet, zodat afstemming tussen de zorg van deze verschillende hulpverleners geoptimaliseerd kan worden. Binnen een module is zorg gespecificeerd die erg afhankelijk van elkaar is. Tussen modules bestaat in mindere mate afhankelijkheid en zo kunnen de modules flexibel met elkaar worden gecombineerd en ontstaat een zorgpakket “op maat”.