Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a


Het laatste projectjaar

De tweede meting is afgerond. We zijn benieuwd hoe het met de ouderen die meedoen gaat. In februari en maart 2012 organiseren we drie bijeenkomsten in de regio over de resultaten van de tweede meting. Ondertussen denken we na over andere activiteiten in het laatste projectjaar.

De rol van de huisarts in de ouderenzorg

Vanuit de Faculteit Bedrijfskunde en Economie RUG houdt mevrouw dr. Alona Labun zich bezig met de rol en functie van de huisarts in de ouderenzorg. Met de toename van het aantal ouderen, het feit dat we steeds ouder worden, en de wens van veel mensen om zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn, eventueel met hulp en ondersteuning is van invloed op de rol en functie van de huisarts. Hoe kijkt de huisarts hier tegenaan en welke mogelijkheden en kansen ziet hij of zij hierin als huisarts? Wat is de waarde van het triage-instrument voor het vervullen van de rol als huisarts? Dit traject doen we samen met de deelnemende huisartsen en enkele andere geïnteresseerde huisartsen. 

 

Modulair ontwerpen van zorg en ondersteuning 

Monique van der Laan van de Faculteit Bedrijfskunde en Economie RUG houdt zich bezig met het modulair ontwerpen van zorg en ondersteuning aan ouderen. De zorg en ondersteuning wordt daarbij uiteengerafeld in kleine bouwstenen, op basis waarvan de individuele oudere in gesprek met aanbieders zijn eigen zorgarrangement kan samenstellen, dat het meest aansluit bij zijn behoeften, mogelijkheden en persoonlijke voorkeuren. In enkele werkplaatsen wordt hiermee ervaring opgedaan. 






Bijeenkomst 24 mei jl. coördinatoren van de werkplaatsen aan de slag met uitkomsten resultaten eerste meting en hoe nu verder.


 


 

Welbevinden 

Een aantal werkplaatsen geven aan meer vanuit welbevinden de zorg vorm te willen geven.  In het triage-instrument zijn twee van de drie stappen van de Groninger Wellbeing Indicator opgenomen: welke gebieden vinden mensen belangrijk en hoe tevreden ze hierover zijn. De derde stap waarin geinventariseerd wordt waarom mensen (on)tevreden zijn is door twee werkplaatsen in de tweede meting gebruikt. Om de werkplaatsen die bezig willen gaan met welbevinden te ondersteunen gaan we een toolbox samenstellen met allerlei interventies op dit gebied.
 

Workshops 

Om werkplaatsen meer handvatten te bieden hoe ze vanuit screening kunnen komen tot aanbod gaan we een aantal workshops organiseren rondom dit onderwerp. Aan de hand van casuïstiek, gebaseerd op gegevens uit de eerste twee metingen bespreken we met elkaar hoe het aanbod aan zorg en ondersteuning kan worden afgestemd op de behoeften en persoonlijke voorkeuren.
 

Welke zorg en ondersteuning ouderen wensen 

Met het triage-instrument brengen we de zorg- en ondersteuningsbehoefte van ouderen in kaart. Om meer inzicht te krijgen wat ouderen hiervan vinden en welke zorg en ondersteuning zij wensen, gaan we met een aantal ouderen in gesprek. We bespreken dan vooral waar hun eigen kracht ligt en wat hun mogelijkheden zijn.