Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

32 werkplaatsen in vogelvlucht

Binnen 20 organisaties, die deel uit maken van het Netwerk Ouderenzorg Regio Noord, zijn 32 werkplaatsen actief waar getrainde medewerkers vragenlijsten afnemen bij de 2000 ouderen die in het onderzoek betrokken worden. De werkplaatsen hebben een half jaar de tijd om de 2000 ouderen te includeren en de vragenlijsten voor de eerste keer af te nemen.

De 32 werkplaatsen worden in vogelvlucht aan u voorgesteld. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de betreffende werkplaats. De naam van de contactpersoon, het telefoonnummer en het emailadres staan bij de werkplaatsen vermeld. Met dank aan Ralph Aarnout, freelance redacteur, voor het afnemen van alle interviews.


→ foto: concentratie tijdens de training

Dignis/Lentis Groningen

Uitgangspunten voor ander beleid

Bij Dignis staan ze aan de vooravond van een aanzienlijke “operatie”. De instelling voor ouderenzorg in de provincie Groningen gaat vanaf mei 2010 niet minder dan 400 ouderen includeren in het transitieproject. Benaderd worden ambulante patiënten, bewoners van de verpleeg- en verzorgingshuizen van Dignis en mantelzorgers. In totaal gaan twaalf speciaal getrainde verpleegkundigen op zeven locaties vragenlijsten afnemen. Projectleider Jos Lenselink ziet het project met vertrouwen tegemoet. “Het wordt wel even een klus, zeker ook omdat een groot deel van onze patiënten niet zelfstandig in staat zal zijn de vragenlijst in te vullen. Deels zullen onze verpleegkundigen het samen met de patiënt doen, deels zullen de vragenlijsten in overleg met mantelzorgers worden ingevuld.”  
“Hoe doen we het nu? En wat verwacht de nieuwe generatie ouderen van ons?” Dat zijn de vragen waar het wat Lenselink betreft allemaal om draait.


Hij is dan ook niet alleen geïnteresseerd in de kwetsbaarheid, het welbevinden en de zorgvraag van de ouderen van nu, maar ook in de ideeën daaromtrent van mantelzorgers – de ouderen van straks.
Lenselink: “Willen we écht overstappen van aanbodgerichte naar vraaggestuurde zorg, dan zullen we nog veel beter in kaart moeten brengen welke zorg ouderen verwachten, wat voor zorg ze nodig hebben.”
De beleidsmedewerker verwacht dat Dignis haar beleid straks zeker zal aanpassen op basis van de uitkomsten het NPO-onderzoek. “Als samenleving zijn we erop gericht ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Wij zijn onder andere nieuwsgierig welke rol bijvoorbeeld domotica – technische hulpmiddelen in en om het huis – daarbij kunnen spelen. Mogelijk gaan we daar straks, naast eventuele andere vragen, in nieuwe vragenrondes, aandacht aan besteden.”
 
Werkplaats: Dignis | Lentis Groningen.
Contactpersoon: dhr. J. Lenselink, beleidsmedewerker Team290, onderdeel van Dignis, j.lenselink@team290.nl,
050 – 522 38 00.