Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Vijfde subsidieronde NPO 

Voor de vijfde en laatste subsidieronde van het Nationaal Programma Ouderenzorg heeft de programmacommissie twee lijnen gekozen:
Lijn 1: Uitbreiding en borging van bestaande UMC geïnitieerde netwerken
Lijn 2: Gezamenlijk werken aan integrale zorg
 

 

Lijn 1

Het bestuurlijk netwerk bestaat uit partijen uit de hele regio Noord. De regio Noord omvat de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en de Kop van Overijssel.
Het Netwerk Ouderenzorg Regio Noord kan niet worden aangemerkt als een natuurlijk zorgnetwerk, waarin alle partijen participeren die gezamenlijk zorg en diensten aanbieden aan ouderen die in een bepaald gebied woonachtig zijn. Het is veeleer aan te merken als een overkoepelende groep organisaties - vanuit de domeinen wonen, welzijn en zorg - die graag een rol speelt in de innovatie van de ouderenzorg.
Natuurlijke zorgnetwerken zijn van groot belang voor de kwaliteit van de zorg en dienstverlening voor ouderen. Zij bieden de mogelijkheid om innovaties te implementeren, bijvoorbeeld innovaties die ontwikkeld zijn in de (acht) lopende NPO-projecten.
Het bestuurlijk netwerk heeft in haar vergadering van 1 november 2010 de intentie uitgesproken het netwerk te continueren, ook als medio 2012 de gelden voor de ondersteuning van het netwerk vanuit het NPO. 

Ontwikkeling en ondersteuning van natuurlijke zorgnetwerken
Het bestuurlijk netwerk heeft ervoor gekozen de gelden voor lijn 1 grotendeels in te zetten voor de ontwikkeling en ondersteuning van een viertal natuurlijke zorgnetwerken in onze regio. In deze netwerken zijn alle partijen op het gebied van wonen, welzijn en zorg vertegenwoordigd en is een nadrukkelijke rol voor de ouderen weggelegd en de activiteiten van het netwerk richten zich op triage van kwetsbare ouderen en de toeleiding naar zorg en dienstverlening. Een viertal netwerkpartijen gaan in hun eigen regio een natuurlijk zorgnetwerk ontwikkelen.
Het betreft de zorgnetwerken van:  
 
  • Ziekenhuisgroep Twente
  • Isala Klinieken
  • Netwerk Dementie Friesland
  • Stichting Maatschappelijke en Juridische Dienstverlening en Hulpverleningsdienst Groningen

     

Op de volgende pagina’s van deze nieuwsbrief vindt u een korte omschrijving van de projecten.

 
Triage-instrument
Hoewel de netwerken sterk van elkaar verschillen (twee ziekenhuizen, een gemeente en een netwerk dementie) gaan ze alle vier gebruik maken van het triage-instrument dat in het Netwerk Ouderenzorg Regio Noord ontwikkeld is.
In plaats van het centraal stellen van ziekte is de focus binnen de noordelijke regio juist gericht op het bevorderen van welbevinden vanuit het perspectief van de oudere zelf.

Om een slechte gezondheidsuitkomst te voorkomen en voor het vaststellen van de benodigde zorg is een triage-instrument ontwikkeld om vroegtijdig te kunnen beoordelen of ouderen kwetsbaar zijn (of hierop een verhoogd risico hebben), of ze onvervulde zorgbehoeften hebben of andere problemen, en hoe het met hun welbevinden is.

Het instrument bestaat uit drie vragenlijsten die de ouderen zelf kunnen invullen:

  • De Groninger Frailty Indicator (GFI), die de kwetsbaarheid meet
  • de INTERMED lijst cliënt versie , die de complexiteit van de zorgsituatie meet
  • de Welbevindenlijst


Deskundigheidsbevordering voor ouderen
Een ander aspect van de aanvraag is deskundigheidsbevordering voor ouderen. Elders in deze nieuwsbrief vindt u een artikel over de cursusreeks die de Denktank 60+ Noord ontwikkelt voor ouderen.

Procedure

In november heeft het Netwerk Ouderenzorg Regio Noord de projectaanvraag ingediend en deze maand ontvingen wij bericht van ZonMw dat de aanvraag wordt gehonoreerd.