Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Selectie proefgebieden

De proefgebieden onderscheiden zich van elkaar in termen van:
gesignaleerde gezondheidsproblematiek van de inwoners, beschikbaarheid van gezondheidsvoorzieningen, mate waarin zorgaanbieders met elkaar samenwerken en kenmerken van het gebied.
Deze werkwijze stimuleert de proefgebieden om op basis van een gelijke opdracht te komen tot innovatieve projecten, waarbij zij kunnen leren van elkaar.

Vanaf maart 2010 zijn gesprekken gevoerd met stakeholders in de regio. Er zijn - binnen de elf gemeenten - gesprekken gevoerd met burgemeesters en wethouders, besturen/directies van welzijnsorganisaties en zorgaanbieders (thuiszorg, verpleeghuis, verzorgingshuis, ziekenhuis).  Gevraagd is of deze organisaties geïnteresseerd zijn om te participeren in het project. De gespreksronde heeft tot dusver opgeleverd dat bij de stakeholders in de gemeenten Menterwolde, Bellingwedde, Appingedam en Delfzijl interesse is om aan het project deel te nemen. Binnen deze vier gemeenten zijn door alle stakeholders drie dorpen en een wijk aangewezen als interessant proefgebied. Het gaat om: 

Gemeente Bellingwedde, het dorp Bellingwolde  

Er is een startbijeenkomst geweest op 18 januari 2011 waar alle stakeholders aanwezig waren. Met een kleinere voorbereidingscommissie zijn we nu de praktische zaken aan het voorbereiden. De eerste bijeenkomst was op 22 maart  2011.



 

Gemeente Menterwolde, het dorp Muntendam 

De startbijeenkomst met alle stakeholders heeft plaatsgevonden op 11 april 2011.



 

Gemeente Appingedam (de wijk Opwierde) en Gemeente Delfzijl (het dorp Wagenborgen)

Op 12 april heeft overleg plaatsgevonden met de beide huisartsenpraktijken over deelname aan het project.

De rol van de huisartsen

De huisarts speelt een centrale rol in het project. Van de huisartsen in deze proefgebieden wordt gevraagd of zij alle ouderen in het dorp/wijk willen vragen om het triage-instrument in te vullen. Hiervoor zullen de huisartsen in veel gevallen ondersteund worden door een praktijkondersteuner ouderenzorg.

De uitdaging van dit project is dat de huisartsen samen met hun ketenpartners proberen de zorg en dienstverlening aan de ouderen in deze geografische gebieden te verbeteren. Dat levert meerwaarde op voor de ouderen zelf, maar zeker ook voor de samenwerkende organisaties in deze krimpgebieden