Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Ouderen en ICT een gekke combinatie? Zeker niet!
 

Vaak wordt aan de Verzoamelstee-medewerkers gevraagd of ouderen wel met ICT om kunnen gaan? Is dat wel wat voor die oude mensen? Jazeker, voor een grote groep ouderen is de computer een onderdeel van het dagelijks leven geworden. In de dorpen waar de Verzoamelstee van start gaat gebruikt bijvoorbeeld meer dan 40% elke dag de computer. Vooral jongere ouderen (van 65-74 jaar) maken geregeld gebruik van de computer. Boven de 75 jaar neemt computergebruik snel af (zie ook grafiek 1). 

Ouderen die aangeven geen computer te gebruiken hebben daarvoor verschillende redenen. Een van die redenen is dat ouderen niet weten waarvoor ze de computer nodig zouden kunnen hebben. Tot nu toe hebben zij nooit een computer gebruikt en dat is al hun hele leven lang goed gegaan. Waarom zou daar nu opeens verandering in moeten komen? Daar valt natuurlijk wat voor te zeggen. Aan de andere kant is het zo dat steeds meer zaken digitaal geregeld worden. Denk aan bankzaken, of de belastingaangifte. Een andere reden is dat ouderen niet weten hoe ze met een computer moeten omgaan.

Drempels wegnemen:
Stapje voor stapje
 

Om ook die ouderen die tot nog toe geen gebruik maken van ICT bij de Verzoamelstee te betrekken is een stappenplan ontwikkeld. De invoering van de Verzoamelstee begint klein: met een inloopochtend waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, een kopje koffie kunnen drinken en ondertussen de Verzoamelstee-tablet uit kunnen proberen


Een tablet is vaak gemakkelijker te bedienen dan een computer en tijdens de inloopochtenden ligt er altijd eentje klaar voor mensen die zo’n tablet eens willen proberen. Daarnaast worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd die soms over ICT gaan (bijvoorbeeld over de OV-chipkaart of privacy op internet), en soms over heel andere dingen (de Groningse taal bijvoorbeeld). Daarnaast worden tablet-trainingen gegeven aan mensen die nog nooit van een computer gebruik hebben gemaakt. Daarna zullen per dorp nog 10 tablets bij 70-75 jarigen worden uitgezet.
Tenslotte is er in elk dorp een Verzoamelstee-medewerker aangesteld, die afkomstig is uit het dorp zelf en het proces begeleidt. Op deze manier kan iedereen in zijn of haar eigen tempo kennis maken met ICT en valt niemand buiten de boot.