Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a

Interdisciplinair opleidingsmodel Ouderenzorg

Samen ontwikkelen, samen opleiden en samenwerken


Op 11 april 2012 is de eerste bijeenkomst van het scholingsprogramma “Interdisciplinair Opleidingsmodel Ouderenzorg” gehouden. Aan dit scholingsprogramma nemen 10 huisartsen en 11 praktijkondersteuners deel. Huisartsen en POH-ers worden gezien als de spil in de zorg aan en het organiseren van de zorg rondom de ouderen.

In deze module wordt hen een werkwijze aangeleerd om in dialoog met de oudere de zorg beter en op een integrale manier vorm te geven: om tegemoet te komen aan de zorgbehoeften van de oudere op het gebied van wonen, welzijn en zorg. 

De module bestaat uit vier bijeenkomsten die zich richten op de verschillende elementen die van belang zijn om de vernieuwde werkwijze vorm te geven. Er wordt  informatie gegeven over de competenties die aangeleerd worden. Deze competenties zijn vertaald naar leerdoelen en leeractiviteiten die in de verschillende bijeenkomsten uitgewerkt worden.



Bijeenkomst 1
Visie op ouderen(zorg) en introductie triage-instrument

Bijeenkomst 2
Toepassing triage instrument en behandel- en zorgplan

Bijeenkomst 3
Toepassing behandel- en zorgplan en doelgroepenbeleid toekomst

Bijeenkomst 4
Doelgroepenbeleid toekomst en afsluiting



Speciale aandacht is er voor de vier kernwaarden in de ouderenzorg:

  • zeggenschap van de oudere
  • voorzorg om verergering in de situatie tegen te gaan
  • samenhang in het zorgaanbod
  • kwaliteit en doelmatigheid.

fotograaf: Ed Regeer


Onderzoek
Rol van de huisarts
 

Voor het scholingsprogramma van start is gegaan, zijn alle huisartsen geïnterviewd om inzicht te krijgen in hoe de huisarts binnen zijn praktijk de zorg invult voor ouderen (65 jaar en ouder). In een persoonlijk gesprek is ingegaan op hun rol, taakinhoud en competenties binnen de ouderenzorg.

Dit interview is tevens een onderdeel van een onderzoeksproject binnen de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen dat tot doel heeft inzicht te verschaffen in de manieren waarop huisartsen hun werk zien en organiseren met betrekking tot oudere patiënten. Alona Labun, post-doctoraal onderzoeker, voert dit onderzoek uit.