Vorige paginaVolgende pagina Print
a a a
Resultaten en voortgang evaluatie GFI
Met gegevens uit de eerste studie wordt binnenkort een wetenschappelijk artikel over de kwaliteit van de GFI gepubliceerd in de Journal of the American Medical Directors Association.
De gegevens van 353 ouderen worden hierin beschreven; de gemiddelde leeftijd was 81 jaar en de meerderheid was vrouw ( 65%). De ouderen woonden grotendeels zelfstandig (48%), in aanleunwoningen (17%) of in een bejaardenhuis of verzorgingshuis (35%).
De gemiddelde GFI score was 4.5 en 60% had een score van 4 of hoger en was dus kwetsbaar.
De bruikbaarheid van het instrument was goed: 84% (n=296) van de ouderen had de vragenlijst compleet ingevuld.
In vergelijking met de ouderen die de GFI volledig hadden ingevuld waren zij die één of meer vragen niet hadden opengelaten: ouder, vaker alleenstaand en woonden vaker in een verzorgings- of verpleeghuis.
Ook de andere kwaliteiten van de GFI (betrouwbaarheid en validiteit) waren voldoende tot goed. Ouderen met een hoge kwetsbaarheids-score waren vaker ouder, leefden vaker in een bejaarden-/verzorgingshuis en waren vaker gediagnosticeerd met comorbiditeit.
Tot slot wijst de evaluatie uit dat de GFI-totaal score en de GFI-domeinen fysiek en psychologisch, op verwachte wijze samenhangen met de overige afgenomen instrumenten.

Het voorspellen van lichamelijke achteruitgang, ziekenhuisopname en mortaliteit met een GFI-score wordt momenteel onderzocht in de Leiden85+ studie.
Daarnaast wordt onderzocht of het voorspellend vermogen van de GFI verder verbeterd kan worden. De planning is dat het artikel deze zomer wordt ingediend bij een wetenschappelijk tijdschrift.
De gegevens van het transitie-experiment ‘Analyse van zorgbehoefte’ en LifeLines zijn nog niet beschikbaar voor analyse. Verwacht wordt dat de data deze maand beschikbaar komen en de data van LifeLines begin 2013.

Resultaten en voortgang  evaluatie INTERMED
De evaluatie van de kwaliteit van de INTERMED is beschreven in een artikel dat onlangs is ingediend bij een internationaal wetenschappelijk tijdschrift. De gegevens voor dit onderzoek komen van de hierboven beschreven ouderen in het GFI onderzoek. Ouderen vonden zichzelf minder zorgcomplex dan de verpleegkundige die de ouderen thuis interviewde. De bruikbaarheid van de INTERMED cliënt versie was goed, 338 ouderen hadden minimaal 17 van de 20 vragen ingevuld . Ouderen die relatief vaak vragen onbeantwoord lieten woonden vaker in aanleunwoningen. Ook de andere kwaliteiten van de INTERMED waren voldoende tot goed. Bijvoorbeeld, zoals verwacht hadden ouderen die 2 of meer aandoeningen hadden een hogere zorgcomplexiteit-score dan ouderen die hooguit 1 aandoening hadden. Tot slot wijst de evaluatie uit dat de INTERMED totaal score en de afzonderlijke domeinen biologisch, psychologisch, sociaal en gezondheidszorg, op verwachte wijze samenhangen met de overige afgenomen instrumenten.
Resultaten en voortgang evaluatie Welbevinden
De evaluatie van de Welbevinden-vragenlijst is nog in volle gang en wordt verricht door Marijke Kastermans. 



Informatie over Lifelines kunt u vinden op
www.lifelines.nl